Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Warsztaty Terapii Zajęciowej w Rejowcu Fabrycznym

PRACOWNIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO:

Zakres: Postępowanie wspierająco – aktywizujące.

Formy pracy: Praca grupowa i indywidualna.

Metody pracy: Metody praktyczne – ćwiczebne realizacji zadań, problemowe, sytuacyjne, burza mózgów, asymilacji wiedzy – pogadanki, praca z przepisami kulinarnymi.

Termin realizacji: Praca ciągła, zajęcia prowadzone codziennie.

Osoba odpowiedzialna: instruktor terapii zajęciowej.

Cel główny: Rozwijanie zaradności życiowej, zwiększenie samodzielności uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej w Rejowcu Fabrycznym. Pracownia gospodarstwa domowego wyposażona jest w niezbędny sprzęt AGD tj. dwa wielofunkcyjne piekarniki, dwie płyty pięciopalnikowe, robot kuchenny, zmywarkę do naczyń, kuchnię mikrofalową, naczynia i zastawy kuchenne. Szczegółowe zadania realizowane w pracowni były głównie ukierunkowane na:

1. Rozpoznawanie i dobór produktów spożywczych do danej potrawy.

2. Praca w oparciu o przepisy kulinarne.

3. Nauka i doskonalenie dbania o czystość, higienę i estetykę mieszkania i jego otoczenia. Poznanie i bezpieczne stosowanie podstawowych środków chemiczno-kosmetycznych znajdujących się w domu.

4. Wykonywanie przetworów z owoców i warzyw.

5. Planowanie posiłków pod względem odżywczym, układanie jadłospisów.

6. Nauka i doskonalenie przygotowania różnego typu prostych potraw, umiejętności rozróżniania pojęć i nazywania poszczególnych produktów, naczyń, elementów zastawy stołowej, sprzętów i urządzeń potrzebnych do przygotowania posiłków, umiejętności ważenia i korzystania z przepisów kulinarnych oraz nauce zasad zdrowego żywienia.

7. Nauka obsługiwania radioodtwarzacza.

8. Nauka i doskonalenie posługiwania się narzędziami i urządzeniami kuchennymi: (zmywarką do naczyń, kuchnią gazową i elektryczną, robotem kuchennym, czajnikiem elektrycznym, itp.).

9. Nauka posługiwania się urządzeniami do utrzymania czystości: pralką elektryczną, odkurzaczem i innym sprzętem.

10. Poprawienie samoobsługi i czynności życia codziennego, samodzielności.

11. Nauka i doskonalenie mycia i wycierania naczyń kuchennych, estetycznego i prawidłowego nakrywania stołu, estetyki spożywania posiłków, dbania o czystość i higienę w kuchni, właściwego stosowania środków myjących.

12. Nauka dokonywania zakupów i zachowań konsumenckich.

13. Nauka i doskonalenie dbania o czystość osobistą.

14. Kształtowanie umiejętności w zakresie preorientacji zawodowej – korzystania z informacji i doradztwa zawodowego, umiejętności pisania CV i podania o pracę, itd.

15. Nauka współpracy z grupą i odpowiedzialności za powierzone zadanie.

16. Kształtowanie i nauka innych umiejętności i zachowań wynikających z indywidualnych programów rehabilitacji i terapii uczestników oraz bieżących potrzeb terapeutycznych.

17. Kształtowanie cierpliwości, wytrwałości oraz poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę i sprawstwa przez możliwość jej wykonywania i wykorzystania do celów użytkowych na potrzeby własne i zawodowe.

18. Poznanie zasad BHP i PPOŻ obowiązujących w pracowni i Warsztacie.

foto

foto

PRACOWNIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO

PRACOWNIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO

Zegar

Kalendarz

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Kwiecień 2024
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Imieniny