Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Warsztaty Terapii Zajęciowej w Rejowcu Fabrycznym

PRACOWNIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO:

Zakres: Postępowanie wspierająco – aktywizujące.

Formy pracy: Praca grupowa i indywidualna.

Metody pracy: Metody praktyczne – ćwiczebne realizacji zadań, problemowe, sytuacyjne, burza mózgów, asymilacji wiedzy – pogadanki, praca z przepisami kulinarnymi.

Termin realizacji: Praca ciągła, zajęcia prowadzone codziennie.

Osoba odpowiedzialna: instruktor terapii zajęciowej.

Cel główny: Rozwijanie zaradności życiowej, zwiększenie samodzielności uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej w Rejowcu Fabrycznym. Pracownia gospodarstwa domowego wyposażona jest w niezbędny sprzęt AGD tj. dwa wielofunkcyjne piekarniki, dwie płyty pięciopalnikowe, robot kuchenny, zmywarkę do naczyń, kuchnię mikrofalową, naczynia i zastawy kuchenne. Szczegółowe zadania realizowane w pracowni były głównie ukierunkowane na:

1. Rozpoznawanie i dobór produktów spożywczych do danej potrawy.

2. Praca w oparciu o przepisy kulinarne.

3. Nauka i doskonalenie dbania o czystość, higienę i estetykę mieszkania i jego otoczenia. Poznanie i bezpieczne stosowanie podstawowych środków chemiczno-kosmetycznych znajdujących się w domu.

4. Wykonywanie przetworów z owoców i warzyw.

5. Planowanie posiłków pod względem odżywczym, układanie jadłospisów.

6. Nauka i doskonalenie przygotowania różnego typu prostych potraw, umiejętności rozróżniania pojęć i nazywania poszczególnych produktów, naczyń, elementów zastawy stołowej, sprzętów i urządzeń potrzebnych do przygotowania posiłków, umiejętności ważenia i korzystania z przepisów kulinarnych oraz nauce zasad zdrowego żywienia.

7. Nauka obsługiwania radioodtwarzacza.

8. Nauka i doskonalenie posługiwania się narzędziami i urządzeniami kuchennymi: (zmywarką do naczyń, kuchnią gazową i elektryczną, robotem kuchennym, czajnikiem elektrycznym, itp.).

9. Nauka posługiwania się urządzeniami do utrzymania czystości: pralką elektryczną, odkurzaczem i innym sprzętem.

10. Poprawienie samoobsługi i czynności życia codziennego, samodzielności.

11. Nauka i doskonalenie mycia i wycierania naczyń kuchennych, estetycznego i prawidłowego nakrywania stołu, estetyki spożywania posiłków, dbania o czystość i higienę w kuchni, właściwego stosowania środków myjących.

12. Nauka dokonywania zakupów i zachowań konsumenckich.

13. Nauka i doskonalenie dbania o czystość osobistą.

14. Kształtowanie umiejętności w zakresie preorientacji zawodowej – korzystania z informacji i doradztwa zawodowego, umiejętności pisania CV i podania o pracę, itd.

15. Nauka współpracy z grupą i odpowiedzialności za powierzone zadanie.

16. Kształtowanie i nauka innych umiejętności i zachowań wynikających z indywidualnych programów rehabilitacji i terapii uczestników oraz bieżących potrzeb terapeutycznych.

17. Kształtowanie cierpliwości, wytrwałości oraz poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę i sprawstwa przez możliwość jej wykonywania i wykorzystania do celów użytkowych na potrzeby własne i zawodowe.

18. Poznanie zasad BHP i PPOŻ obowiązujących w pracowni i Warsztacie.

foto

foto

PRACOWNIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO

PRACOWNIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO

Zegar

Kalendarz

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Wrzesień 2024
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Imieniny